• Arheološka dediščina
  Arheološka dediščina
 • Naravne znamenitosti
  Naravne znamenitosti
 • Naravne vrednote
  Naravne vrednote
 • Sakralna dediščina
  Sakralna dediščina
 • Spomeniki NOB
  Spomeniki NOB
 • Stavbe
  Stavbe
 • Turistična ponudba
  Turistična ponudba
 • Zemljevid z označenimi lokacijami
  Zemljevid z označenimi lokacijami

Naše rožice na razstavi na Vranskem – 19. in 20. 11. 2016

Teden dni pred začetkom letošnjega adventa je bila v športni dvorani Vrana na Vranskem 4. vseslovenska razstava cvetja iz krep papirja, na kateri se je v dveh dneh predstavilo preko 100 izdelovalk in izdelovalcev iz cele Slovenije.  Razstavo je v soboto, 19. novembra 2016, odprla direktorica Slovenskega etnografskega muzeja ga. Tanja Roženberger, navzoče pa sta po bogatem kulturnem programu pozdravili tudi Martina Felicijan, glavna pobudnica in organizatorka teh razstav, ter Dragica Vrhovnik, ki je letos prevzela velik del priprav.

Skupinski aranžma, ki so ga sooblikovale razstavljavke, je bil v znamenju adventa: adventni venček s štirimi svečami, božične zvezde in zanimiva spiralna konstrukcija s številnimi vijoličnimi cvetovi na mahu. K temu aranžmaju so pomemben delež prispevale tudi naše izdelovalke rož iz krep papirja, saj so zanj izdelale več kot 1.000 vijoličnih cvetov ter 7 božičnih zvezd.

Stojnico sekcije izdelovalk rož iz krep papirja društva REVIVAS Škale je bilo letos opaziti že od daleč, saj sta se na njej bohotila in prav žarela v svojih intenzivnih barvah grb Mestne občine Velenje in znak društva REVIVAS. Slednji je bil prvič predstavljen že v začetku oktobra v Velenju (na mestni tržnici v sklopu razstave pridelkov in predstavitve ponudnikov), medtem ko je bil grb Mestne občine Velenje prvič dan na ogled javnosti prav na Vranskem. Pri izdelavi grba je sodelovalo vseh sedem članic sekcije, za zasnovo in končno izdelavo pa gre zasluga Jožici Brešar. Jožica tudi najbolje ve, koliko cvetov je vgrajenih v obe mojstrovini. Obiskovalci so o tem lahko le ugibali in si prislužili nagrado. Težje kot cvetove pa bo prešteti ure dela, ki jih je bilo potrebno vložiti.

Članice sekcije so predstavile svoje izdelke, ki jih še posebej dobro obvladajo ali ki so se jih na novo naučile – od posameznih cvetov do šopkov in aranžmajev. Pohvalile so se lahko tudi s čisto svežo predstavitveno zgibanko. Sicer pa je bila razstava na Vranskem, ki je znova zabeležila množičen obisk, tudi priložnost za druženje, izmenjavo izkušenj ter nabiranje idej za bodoče predstavitve.

Preberite več ...

Predstavitev sekcije izdelovalk rož iz krep papirja 2016

Sekcija izdelovalk rož iz krep papirja formalno deluje od leta 2016, začetek druženja izdelovalk v okviru društva REVIVAS Škale pa sega v leto 2010 in sovpada z organizacijo prvih velikonočnih delavnic. Vsako leto se je na teh zbralo več žensk, ki dobro obvladajo oziroma jih posebej zanima izdelava rož iz krep papirja. Večinoma so se te spretnosti v mladosti naučile od svojih mater in babic, kasneje pa nekatere tudi nadgrajevale in obnavljale pridobljeno znanje na raznih tečajih. Ob srečanjih na delavnicah so same začutile potrebo in možnost za pogostejše druženje in izmenjavo izkušenj, društvo pa priložnost, da poudari te njihove spretnosti in prispeva k ohranitvi dela dediščine.

V letu 2014 je bilo društvo REVIVAS Škale vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine kot nosilec izdelovanja papirnatih rož in nosilec izdelovanja cvetnonedeljskih butar (snopov).

Z vpisom v Register nesnovne kulturne dediščine je društvo dobilo možnost uporabe zaščitnega znaka Registra, odprla pa so se mu tudi vrata na specializirane razstave in predstavitve.

Članice sekcije se občasno sestajajo, da uskladijo aktivnosti in izmenjajo nova znanja, organizirajo pa tudi delavnice za javnost. Izdelovalke rož iz krep papirja so se vključile tudi v druge aktivnosti društva, predvsem pa so postale nosilke vseh javnih predstavitev društva v občini in izven nje.

Članice sekcije izdelovalk rož iz krep papirja v letu 2016:

 • Emilija Milena Blažič,
 • Jožica Brešar,
 • Hedvika Cerkovnik,
 • Angela Jan (vodja sekcije),
 • Alojzija Ocepek,
 • Marija Pušnik in
 • Bogomira Sevšek.

Predstavitev_sekcije_2016
Predstavitev_sekcije_2016 Predstavitev_sekcije_2016

Fotografijo je prispeval Oskar Sovinc.

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

 

English German

Iskanje

Kontakt

Škale 85b, 3320 Velenje, Slovenija

info@revivas-skale.si

GSM: 041-394-660

http://revivas-skale.si/