• Arheološka dediščina
  Arheološka dediščina
 • Naravne znamenitosti
  Naravne znamenitosti
 • Naravne vrednote
  Naravne vrednote
 • Sakralna dediščina
  Sakralna dediščina
 • Spomeniki NOB
  Spomeniki NOB
 • Stavbe
  Stavbe
 • Turistična ponudba
  Turistična ponudba
 • Zemljevid z označenimi lokacijami
  Zemljevid z označenimi lokacijami

Letos mineva 70 let, odkar je mogočna cerkev svetega Jurija popustila pod pritiski, ki so nanjo delovali iz izpraznjenih rudniških rovov pod škalskim hribom. »V nedeljo avgusta devetega tisočdevetstodevetinštiridesetega se zrušil je velb in padel na tla«, je takrat zapisala Marija Kovač z Deberce v svoji pesmi Škalski cerkvi v spomin (objavljeni v zbirki pesmi Pod vodo vas, nad vodo glas, 2014, str. 34). Zgodila se je nepopravljiva škoda. Skoraj tisoč let stara cerkev, ponos Škal in cele doline, je postala ruševina. Številne umetnine, ki so krasile njenih pet oltarjev, so bile uničene, tudi veliko predmetov in opreme, nekaj pa jih je bilo vendarle rešenih. "Cerkev se je selila najprej v društveni dom, nato v zasebno hišo, dragoceno cerkveno opravo so zaopažili v kozolec in jo nato prenesli v sušilnico, ki se je tudi začela pogrezati in so se dragocenosti raznašale na vse strani", je po štirih desetletjih zapisal Rok Poles v knjigi Sakralna dediščina Šaleške doline(1998, str. 90). Raznašali so se tudi deli same zgradbe, kamni, plošče in podobno ter se najverjetneje uporabili za gradbeni material na različnih koncih doline. Nekaj večjih kipov in slik se je ohranilo in jih je mogoče najti v cerkvah in kapelicah po dolini.

V sklopu letošnje Škalske pravljice, ki bo potekala 6. in 7. julija in na katero bomo povabili tudi preseljene Škalčane, želimo pripraviti razstavo vseh dosegljivih gradiv o cerkvi sv. Jurija v Škalah, od dokumentov, slik, fotografij, predmetov, spominov in pričevanj. Še posebej bi nam bili dobrodošli ohranjeni deli notranje opreme ter informacije o uporabi materiala porušene cerkve pri gradnji novih objektov. Veseli bomo tudi vsake informacije v zvezi s cerkvijo.

Prebivalce Šaleške doline naprošamo, da pobrskajo po spominu in po podstrešjih za stvarmi, ki so pripadale nekdanji cerkvi sv. Jurija v Škalah. Predmete bomo po koncu razstave vrnili imetnikom. Veseli bomo, če bomo zbrali čim več informacij, v katere hiše in druge objekte v Šaleški dolini so bili vzidani ali drugače uporabljeni deli cerkvene stavbe. Dobrodošel bo tudi kak kamenček.

Gradivo za razstavo zbiramo do 20. junija 2019. Lahko nam jih dostavite na dogodkih v Velenju, na katerih se bomo predstavljali: 11. 5. na Pomladnem sejmu na Titovem trgu, 17. 5. na turistični stojnici v Mercator centru v Velenju, 18. 5. na mestni tržnici v Velenju, 15. 6. na prireditvi Veselo v poletje pri centru Nova, pa morda še kje vmes. Če gre za večje predmete, je potreben predhoden dogovor. Sicer pa smo za več informacij dosegljivi na 041 394 660 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Razstava o nekdanji cerkvi sv. Jurija bo odprta 6. julija 2019 v Škalah. Veseli bomo, če bomo lahko vključili tudi vaš prispevek.

cerkev_sv.jurija_skale-miso_sk...
cerkev_sv.jurija_skale-miso_skornsek_pri_i.lipniku cerkev_sv.jurija_skale-miso_skornsek_pri_i.lipniku

Cerkev svetega Jurija v Škalah, kakor jo je upodobil Mišo Skornšek (foto Tomaž Šumah)

 

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Škale 85b, 3320 Velenje, Slovenija

info@revivas-skale.si

041-673-334

https://revivas-skale.si/