• Arheološka dediščina
  Arheološka dediščina
 • Naravne znamenitosti
  Naravne znamenitosti
 • Naravne vrednote
  Naravne vrednote
 • Sakralna dediščina
  Sakralna dediščina
 • Spomeniki NOB
  Spomeniki NOB
 • Stavbe
  Stavbe
 • Turistična ponudba
  Turistična ponudba
 • Zemljevid z označenimi lokacijami
  Zemljevid z označenimi lokacijami

 Društvo REVIVAS Škale se lahko pohvali že z drugo knjigo! Po Škalskih zgodbah, ki so izšle konec maja 2012, je konec junija 2014 luč sveta ugledala zbirka pesmi POD VODO VAS, NAD VODO GLAS.

Ideja za to zbirko se je porodila ob premlevanju, kaj nekdanjim preseljenim Škalčanom ponuditi kot pozornost, ko bodo letos po dveh letih spet prišli v Škale na srečanje.  Ko smo pred štirimi leti sodelovali pri organizaciji 14. srečanja, smo zanje med drugim pripravili predstavitev zgoščenke ljudskih pesmi Peli so jih nekoč … in kljub drugačnim okoliščinam smo se želeli izkazati tudi letos.

Povabilo k predložitvi pesmi za zbirko smo poslali marca 2014 vsem preseljenim Škalčanom in »šahtnčanom«, šlo pa je tudi na naslove Kulturnice Gaberke, literarnega društva Hotenja in Univerze za III. življenjsko obdobje.  Javno povabilo smo objavili na naši spletni strani in spletni strani KS, izvleček iz javnega povabila pa tudi v tedniku Naš čas in časopisu Rudar.

Odziv na javno povabilo k predložitvi pesmi je bil zelo dober – do roka, 15. 5. 2014, smo jih prejeli preko 100! In če k temu dodamo še tiste, na katerih smo gradili knjigo, to je pesmi Dolfeta Lipnika, Martina Pustatičnika, Petra Rezmana in Avgusta Tanška, je morala komisija narediti izbor med 120 pesmimi. Za objavo smo lahko izbrali le 79 pesmi 34 avtorjev, saj smo bili omejeni z obsegom knjige. Kriterij za izbor je bila predvsem predpisana vsebina, o spreminjanju podobe Šaleške doline zaradi izkopavanja premoga in usodi ljudi, ki so izgubili dom. Odločili smo se objaviti tudi nekaj knapovskih in nekaj takšnih, ki opisujejo Šaleško dolino na splošno, ali posamezne kraje ali občutenja ljudi. 

Veseli smo, da so med avtorji izbranih pesmi dobro zastopani preseljeni Škalčani ali njihovi ožji sorodniki: Jože Aristovnik, Emilija Milena Blažič, Marija Ana Djordjevič, Miroslava Hrovat, Edo Jan, Marija Kovač, Štefka Kovač, Terezija Schwarzott (Rezka Stropnik) in Jože Silovšek.  Pa tudi avtorji, ki so na lastni koži doživeli pogrezanje Družmirja in Gaberk: Miro Perovec, Ludvik Skaza, Anka Strožič in Emil Šterbenk. Njihovi prispevki imajo tudi veliko izpovedno, izročilno in domoznansko vrednost.

Našemu povabilu so se odzvali še naslednji, večinoma že znani pesniki (oziroma so nam pesmi poslali njihovi sorodniki): Josip Bačič Savski, Darinka Bizjak, Marija Brenčič Jelen, Franc Hudomal, Ivan J. Jakopanec, Janez Jelen, Hinko Jerčič, Jožica Kapele, Zlatko Kraljić, Anton Kurnik, Jule Mlinar, Štefanija Prislan, Franc Špital, Polona Šumnik, Avgust Tanšek, Božena Tanšek in Lojze Vrenčur.  Kar nekaj pesmim pa smo se morali odreči – upamo, da bodo te dobile kdaj novo priložnost za objavo.

Urejanje knjige je bilo izključno prostovoljno delo šestih članic društva in dveh zunanjih sodelavk, ki sta nam veliko pomagali po strokovni plati: Milojke Bačovnik Komprej in Marije Mance Potočnik. Končno delo je pripadlo našim mladim članicam: za lektoriranje je poskrbela Vesna Glinšek, za naslovnico in vmesne strani (naslovnice poglavij) Ana Glinšek ter za oblikovanje in prelom Tina Ževart. Predvsem njim gre zahvala, da je knjiga zelo simpatična in verjamemo, da bo tudi zaradi tega našla pot na številne knjižne police in da jo bodo lastniki radi vzeli v roke.

Glede na to, da smo večino dela pri njej opravili prostovoljno in da smo dobili za izdajo tudi nekaj finančne pomoči Mestne občine Velenje, je knjiga na voljo po dostopni ceni: dobite jo lahko za 12 EUR. Za naročila pokličite na 041 394 660 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Zbirka pesmi POD VODO VAS, NAD VODO GLAS je bila prvič predstavljena na 16. srečanju preseljenih Škalčanov v Škalah, 5. julija 2014. Predstavitve se je udeležilo kar nekaj avtorjev, nekateri pa so imeli priložnost tudi javno prebrati svojo pesem.

Do konca septembra sta predvideni vsaj še dve predstavitvi: ena v Velenju in ena v Šoštanju ali v Gaberkah. Ob teh dogodkih bo knjigo mogoče kupiti po promocijski ceni.

Prilagamo nekaj fotografij  s prve predstavitve, ki jih je prispevala Ana Glinšek.

1_zbirka_pesmi
1_zbirka_pesmi 1_zbirka_pesmi
2_zbirka_pesmi
2_zbirka_pesmi 2_zbirka_pesmi
3_zbirka_pesmi
3_zbirka_pesmi 3_zbirka_pesmi
4_joze_aristovnik
4_joze_aristovnik 4_joze_aristovnik
5_martin_pustaticnik
5_martin_pustaticnik 5_martin_pustaticnik
6_zbiranje_gostov
6_zbiranje_gostov 6_zbiranje_gostov
7_delitev_knjig
7_delitev_knjig 7_delitev_knjig
8_delitev_knjig
8_delitev_knjig 8_delitev_knjig
9_josip_bacic_savski
9_josip_bacic_savski 9_josip_bacic_savski
10_marija_ana_djordjevic
10_marija_ana_djordjevic 10_marija_ana_djordjevic
11_avgust_tansek
11_avgust_tansek 11_avgust_tansek
12_joze_aristovnik
12_joze_aristovnik 12_joze_aristovnik
13_joze_silovsek
13_joze_silovsek 13_joze_silovsek
14_zbirka_pesmi
14_zbirka_pesmi 14_zbirka_pesmi
15_zbirka_pesmi
15_zbirka_pesmi 15_zbirka_pesmi

Spletna stran za svoje funkcionalnosti uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Za Prijavo / Registracijo morate omogočiti Piškotke v nasprotnem primeru ta ni mogoča. Ali se strinjate z uporabo spletnih piškotkov na teh straneh? .

Preveri direktivo o piškotkih.

Preprečili ste nalaganje piškotkov. Odločitev lahko prekličete.

Dovolili ste shranjevanje piškotkov na Vaš računalnik. Odločitev lahko prekličete.

Iskanje

Kontakt

Škale 85b, 3320 Velenje, Slovenija

info@revivas-skale.si

041-673-334

https://revivas-skale.si/