V nedeljo, 30. septembra 2018, smo s krajani in obiskovalci iz soseščine preživeli v prijetnem druženju ob brunarici pri gasilskem domu Škale. Tudi vreme je sodelovalo: dokler se sonce ni skrilo za hrib, nas je prav prijetno grelo. Letos smo tradicionalno prireditev Jesen na vasi prestavili v središče vasi, obdržali pa železni repertoar: razstavo pridelkov, izbor NAJ pridelkov, zabavne igre ter pokušine jesenskih dobrot. Rdeča nit prireditve je bil fižol, zato smo dali poseben poudarek tem jedem in receptom za pripravo, pa tudi izmenjavi semen. Za organizacijo, aranžiranje in predstavitev je poskrbela Marija Glinšek. Preko 100 različnih vrst fižola je razstavila in predstavila Marijana Turinek, članica društva Ajda.
Drug poudarek je bil na koruzi in njenem spravilu oziroma pripravi koruznega ličja, ki jo je predstavila Marija Hranjec. Pod njenim vodstvom smo v začetku leta že imeli delavnice pletenja iz koruznega ličja, naslednji sklop delavnic pa bo potekal v novembru.
Obiskovalci so prinesli za pokušino kar nekaj zanimivih jedi iz fižola, za glavno jed, pasulj, pa je poskrbel kuhar Zvone z ekipo. Na razpolago je bilo preko 50 receptov, Eva in Elica pa sta z obiskovalci delili informacije in zgodbe o fižolu.
Tudi zabavne igre so se vrtele okrog fižola: obiskovalci so se igrali "špano" ali mlin, vrteli vrtavko za čim več fižolovih zrn (marjanco ali "frtolc") ter prebirali fižol. Vsak obiskovalec je imel tudi letos možnost ugibati, koliko semen ima buča. Letošnja jih je imela 380. Točnega števila ni uganil nihče, blizu pa jih je bilo kar nekaj.
Pridelki, ki so bili tokrat razstavljeni na vozičkih in balah slame, so pritegovali poglede zaradi svoje raznolikosti, velikosti, oblik in barv. Vsak, ki je prispeval eksponate za razstavo, je prejel priznanje. Komisija v sestavi Nataša Dolejši, Darja Miklavžina in Marija Glinšek pa je morala med njimi izbrati NAJ pridelke. Najenostavneje je bilo seveda izbrati in nagraditi tiste, ki so izstopali po svojih dimenzijah: največjo in najtežjo bučo je pridelal Janko Jan, najtežjo peso pa Marica Tiefengraber (oba se ne pustita premagati že nekaj let). Najdaljšo bučo je prinesel Drago Zapušek, najdaljšo in najtežjo kumaro Vlasta Lipnik, najtežje jabolko (0,53 g) Friderik Šumah, najdaljši fižol Angela Jan in naj zeleni pridelek (čajoto in asimino) Zvonka Polak. Med vsemi pa je zaradi svoje izredne višine (preko 6 metrov) zmagala sončnica, ki jo je pridelala družina Špital. Izbrane so bile tudi NAJ rdeča pesa, vijoličen krompir, ohrovt, repa in kitajsko zelje. Posebno nagrado je prejel Anže Miklavžina za svojo lubenico - kot najmlajši kmetovalec z najtežjim izdelkom v skupini. V skupini "igra narave" so bili posebej nagrajeni okrasno jabolko, zvit sladek krompir, buča-labod in najbolj nenavaden šopek koruznih storžev (sorta bela trdinka).
Utrinke s prireditve Jesen na vasi si lahko ogledate na tej povezavi >>>
Fotografije sta prispevali Eva Kumer in Vera Pogačar